X

Pericolul de a te freca la ochi: Când îți pui vederea în pericol

Nu vă frecați ochii des. Chiar dacă inofensiv, să ne frecăm ochii este ceva ce facem cu toții din când în când. Exceptând un mic impuls de a te scărpina, doar un reflex sau un obicei, frecarea ochilor ar putea însemna o infecție, alergii și multe alte afecțiuni legate de ochi.

Frecarea ochilor poate stimula circulația sângelui și lubrifierea, ceea ce ajută la îndepărtarea particulelor de praf și a impurităților și oferă, de asemenea, o senzație terapeutică. Apăsarea ușoară a globului ocular poate energiza nervul vag, scăzând ritmul cardiac și ameliorând stresul și anxietatea.

Cu toate acestea, conform experților în sănătate, ar trebui să evitați frecarea ochilor frecvent, deoarece îi poate deteriora dacă îi apăsați puțin prea tare.

Iată câteva consecințe ale frecării constante a ochilor și de ce ar trebui să încetați acest obicei:

1. Leziuni ale corneei

Potrivit experților, obiceiul constant de a mângâia sau șterge ochii poate provoca micro-zgârieturi pe cornee care pot duce la leziuni grave, inclusiv la țesutul cicatricial și probleme permanente de vedere, inclusiv orbire totală, relatează doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Ai ochii roșii după somn? Când reprezintă un motiv de îngrijorare și ce măsuri poți lua

2. Infecții

Frecarea ochilor cauzează, de asemenea, infecții oculare, cum ar fi conjunctivita sau ochiul roz, care provoacă un impuls suplimentar de mâncărime. Medicii spun că conjunctivita este de obicei cauzată de bacterii sau de un virus de pe degete care se transmite atunci când atingeți ochiul. Întreaga zonă a ochilor se umflă și devine roșie și apoasă. Conjunctivita este foarte contagioasă și se poate răspândi cu ușurință dacă întâlnești pe cineva infectat. De asemenea, există temeri de răspândire a coronavirusului prin membrana mucoasă a ochilor.

3. Keratoconus

Este o afecțiune care apare atunci când corneea ochiului începe să se subțieze și apoi să se inflameze sub forma unui con. Provoacă vedere încețoșată și sensibilitate extremă la lumina puternică.

4. Prea multă histamină

Frecarea ochilor accelerează frecvent răspunsul la histamină din organism. Histamina este un neurotransmițător care produce multe efecte variate, inclusiv contracția mușchilor și dilatarea vaselor de sânge. Chiar dacă oferă o ușurare temporară, histaminele nu fac decât să agraveze simptomele alergiei.

5. Alergii

Frecarea ochilor provoacă, de asemenea, alergii, ceea ce te face să-i freci mai mult. Câteva alergii cunoscute sunt:

6. Cercurile intunecate

Uneori, din cauza frecării constante, persoanele care au pielea mai închisă la culoare pot ajunge la cearcăne. Potrivit medicilor, acest lucru se întâmplă din cauza creșterii producției de pigment pentru piele în zonă.

7. Ochi injectați

Frecarea și masarea constantă a ochilor poate duce la ruperea și rănirea capilarelor, provocând ochi injectați de sânge și cheaguri mici.

CITEȘTE ȘI: De ce să alegi oul de prepeliță în locul celui de găină: Efectele pe care le are asupra ochilor și sistemului osos

Cum să-ți oprești frecarea ochilor

Medicii recomandă să faceți un control complet al ochilor dacă îi frecați constant pentru a afla motivul din spatele acestuia. Cu toate acestea, îl puteți opri prin:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro